11 December 2007

Sekadar Renungan Bersama.


Di sudut pasar Madinah ada seorang pengemis Yahudi buta yang setiap harinya selalu berkata kepada setiap orang yang mendekatinya,

"Wahai saudaraku, jangan dekati Muhammad, dia itu orang gila, dia itu pembohong, dia itu tukang sihir, apabila kalian mendekatinya maka kalian akan dipengaruhinya" .

Namun, setiap pagi Muhammad Rasulullah SAW mendatanginya dengan membawakan makanan, dan tanpa berucap sepatah kata pun Rasulullah SAW menyuapkan makanan yang dibawanya kepada pengemis itu sedangkan pengemis itu tidak mengetahui bahwa yang menyuapinya itu adalah Rasulullah SAW. Rasulullah SAW melakukan hal ini setiap hari sampai beliau wafat.


Setelah wafatnya Rasulullah SAW, tidak ada lagi orang yang membawakan makanan setiap pagi kepada pengemis Yahudi buta itu. Suatu hari sahabat terdekat Rasulullah SAW yakni Abu Bakar RA berkunjung ke rumah anaknya Aisyah RA yang tidak lain tidak bukan merupakan isteri Rasulullah SAW dan beliau bertanya kepada anaknya itu, "Anakku, adakah kebiasaan kekasihku yang belum aku kerjakan?".


Aisyah RA menjawab, "Wahai ayah, engkau adalah seorang ahli sunnah dan hampir tidak ada satu kebiasaannya pun yang belum ayah lakukan kecuali satu saja". "Apakah Itu?", tanya Abu Bakar RA. "Setiap pagi Rasulullah SAW selalu pergi ke ujung pasar dengan membawakan makanan untuk seorang pengemis Yahudi buta yang ada di sana ", kata Aisyah RA.

Keesokan harinya Abu Bakar RA pergi ke pasar dengan membawa makanan untuk diberikan kepada pengemis itu. Abu Bakar RA mendatangi pengemis itu lalu memberikan makanan itu kepadanya.


Ketika Abu Bakar RA mulai menyuapinya, sipengemis marah sambil mengherdik, "Siapakah kamu?". Abu Bakar RA menjawab, "Aku orang yang biasa (mendatangi engkau)."


"Bukan! Engkau bukan orang yang biasa mendatangiku" , bantah si pengemis buta itu.

"Apabila ia datang kepadaku tidak susah tangan ini memegang dan tidak susah mulut ini mengunyah. Orang yang biasa mendatangiku itu selalu menyuapiku, tapi terlebih dahulu dihaluskannya makanan tersebut, setelah itu ia berikan padaku", pengemis itu melanjutkan perkataannya.

Abu Bakar RA tidak dapat menahan air matanya, ia menangis sambil berkata kepada pengemis itu, "Aku memang bukan orang yang biasa datang padamu. Aku adalah salah seorang dari sahabatnya, orang yang mulia itu telah tiada. Ia adalah Muhammad Rasulullah SAW".

Seketika itu juga pengemis itu pun menangis mendengar penjelasan Abu Bakar RA, dan kemudian berkata, "Benarkah demikian? Selama ini aku selalu menghinanya, memfitnahnya, ia tidak pernah memarahiku sedikitpun, ia mendatangiku dengan membawa makanan setiap pagi, ia begitu mulia.... "

Pengemis Yahudi buta tersebut akhirnya bersyahadat di hadapan Abu akar RA saat itu juga dan sejak hari itu menjadi muslim.


Kisah ni macam menarik pulak utk dikongsi bersama. Sebagai memenuhi kuota hapdet aku bulan neh, maka aku kopipeskan kisah neh kat blog aku. Kita mungkin tak boleh nak mencontohi seratus peratus akhlak terpuji Rasulullah SAW tapi sekurang-kurangnya kita cuba untuk mencontohinya sehampir yg boleh kerana selagi kita dinamakan manusia, kita tak mampu lari drpd membuat kesilapan. Dan kita belajar drpd kesilapan tersebut utk menjadi manusia yg lebih baik. Kesimpulannya, gunakanlah akal fikiran yg dianugerahkan oleh ALLAH SWT utk menilai mana yg baik dan mana yg buruk. Sekian aje hapdet aku yg ala² insap neh. Yang baik tu datang drpd ALLAH SWT dan yg buruk tu dari kelemahan diri aku sendiri.. Heeee....

6 komen:

vagg said...

meh kita sume bykkan BERSELAWAT tiap hari untuk RASULULLAH s.a.w

JM said...

di sebalik keinsapan terselit kekonyetan..cisss...ekekeke

Amanda said...

neh msti kopipes..kan..

che^amad said...

>>vagg: maceh utk saranan anda itu vagg.. balasku dgn skemanye..

>>jm: ekekeke.. kalo siyes sgt kan payah plak jm.. asalkan mesej tu sampai.. dak gitu? hehehe..

>>manda: neh mesti tak baca yg aku bagitau KOPIPES neh.. huhuhu

syah shah said...

pas neh leh kopipes banyak2 lagi cerita-cerita yang mengINSAPkan camneh.. bukan susah pon, name pon kopipes... ehehehehehe :P :P

Misz HoNey said...

eleh..takat kopipes...
ikan aku pon leh wat...

ekekekkee