22 March 2007

PC Haku Dah Jahanam.. Huhuhu...

Baru² neh pc haku kat umah tak dapat nak switch on.. Penat dah aku godek segala connectian kabel kat CPU tapi semuanye ok.. Seblom neh pon dah pernah jadik tapi pas 2-3 kali switch on-switch off pehtu mesti buleh ler tapi kali neh nampaknye tetap tak berjaya... Tensen haku takleh tengok citer Heroes yg aku donlod.. Huhuhu..

Maka dgn konpidennye aku pon membukak casing CPU pc aku dah menggodek2 segala komponen dlm tuh.. Abes sumer aku bukak.. RAM, sound card, modem, power supply dan motherboard.. Kononnye terer le nak pasang balik karang.. Aku sanggup amik risiko neh pasal seblom neh aku check kat kedai pasal masalah pc aku neh.. Menurut technician kat situ mungkin mmg motherboard aku yg rosak.. So alang² nak rosak apa salahnye aku bukak terus.. At least dapat le jugak aku lebih memahami pasal komponen pc neh.. Ekekeke poyo je statement..

Setelah puas ku belek dan tilik macam tok bomoh maka tiba le masanye nak pasang balik segala komponen² tuh.. Yang lain aku berjaya pasang balik kecuali motherboad punye connection dgn switch utama nak idupkan pc tuh aku gagal.. Huhuhu jenuh aku study buku manual motherboard tu tapi oleh kerana byk sgt wayar yg tecit² nak kena pasang pada soket yg betul last² aku dah nantok pasal dekat pukul 2 pagi so aku taruk tepi aku pon tidooooo.. ekekeke..

Sampai sekarang pc haku tu masih tersadai tanpa terusik. Mungkin sudah sampai masanye aku membeli pc baru.. Ati aku dah tergedik² plak rasanye nak beli notebook.. Hohohoh.. Macam tau² aje pc neh yg besday aku baru lepas so mungkin inilah hadiah besday aku untuk tahun neh.. (Hehehe statement nak sedapkan ati sendiri kononnye.. )

Gambar di atas menunjukkan sound card, modem dan motherboard yg aku berjaya baraikan.. Ekekeke...

0 komen: